Proces & priser
Proces
Ingen projekter er ens – derfor kan omfanget og relevansen af de forskellige faser, inddragelse af eksterne rådgivere etc. variere.
Idefasen
Inden idemødet bør du som bygherre identificere dine behov og definere din økonomiske ramme for byggeprojektet. I forhold til økonomi er det vigtigt altid at afsætte en lille reserve (omkring 15 %) til uforudseelige omkostninger, da næsten alle byggeprojekter kan risikere en forøgelse af omkostninger pga. forhold som er umulige at forudse eller forhold som opstår under byggeriet. Ved idemødet får du drøftet dine ønsker og behov og arkitekten vurderer potentialet og de arkitektoniske muligheder i din bolig. Det er meget vigtigt, at I sammen drøfter og afstemmer om ønskerne er realistiske i forhold til økonomi, krav og tidsplan, eller om der skal justeres på ønsker, krav og behov.
Mere om idefasen
- Inden mødet indhenter arkitekten, hvis relevant, foreløbige oplysninger fra BBR, OIS, og evt. gældende planer.
- Arkitekten gennemgår mundtligt rådgivnings- og udførelsesprocessen således, at du som bygherre forstår arkitektens og de øvrige aktørers rolle.
- Bygherre præsenterer sine behov, krav og ideer, hvorefter parterne drøfter mulighederne og evt. alternative løsninger.
- Arkitekten vurderer uforpligtende konstruktioner og de funktionelle muligheder i boligen, haveanlægget eller på grunden. Der udføres ikke destruktive indgreb etc., medmindre det er aftalt.
- Indledende forventningsafstemning mellem parterne omkring fx proces og økonomi baseret på eksempelvis kvadratmeter, kvalitetsniveau, tid, entrepriseform m.m.
- Foreløbig vurdering af om en løsning forudsætter dispensation fra myndighedernes krav.
- Efter idémødet sender arkitekten et kort resumé af mødet med udkast til aftale/tilbud på den eller de næste faser.
Dit afsnit går her
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Idefasen indeholder bl.a.
- Granskning af krav og lovgivning
- Etageplan-/er
- Facader
- 3D tegninger
- Materiale beskrivelse
Vil du ringes op?
Skitsefasen
I skitsefasen udarbejder arkitekten en skitse af løsningsforslag på baggrund af ideerne under idemødet. Skitseforslaget giver en god fornemmelse af projektet – både i udseende og omfang og er arkitektens indledende forslag til byggeprojektet. Der kan ikke opnås byggetilladelse eller bygges efter skitseforslaget. Afhængig af projektets type og omfang kan der indhentes overslagspriser fra entreprenør ud fra færdig skitsefase.
Arkitektens ydelser
- Skitse af løsningsforslag med den arkitektoniske idé i pdf-format – ikke målfast.
- Supplerende undersøgelse af myndighedskrav.
- Foreløbig økonomisk skøn baseret på arkitektens erfaringer, men uden der er truffet endelige beslutninger om materialevalg og detaljerede løsninger etc.
- Forslag til overordnet tidsplan, inkl. frister for bygherrebeslutninger. Hvis arkitekten vurderer at myndighedsbehandlingen kan forsinke den foreløbige tidsplan, skal arkitekten orientere bygherre herom.
- Stillingtagen til behov for yderligere undersøgelse fra eksterne rådgivere, fx ingeniør, geotekniker og landinspektør eller andre specialrådgivere.
- Rådgivning om hvorvidt en løsning normalt kræver dispensation af myndighederne.
Bygherrens pligter
- Skriftlig godkendelse af det udarbejdede materiale – som danner grundlag for udarbejdelse af myndighedsprojekt.
- Bygherren indgår aftale med andre relevante rådgivere, medmindre andet er aftalt.
Myndighedsprojektering
Myndighedsprojektet er en viderebearbejdning af den godkendte skitsefase i et sådant omfang, at det kan danne grundlag for en myndighedsansøgning. Myndighedsprojektet indeholder en redegørelse for projektets endelige udformning i relation til myndighedskrav, herunder en beskrivelse af projektets arkitektur, planmæssige forhold, konstruktionsvalg, materialevalg mv. Der kan ikke bygges efter myndighedsforslaget.
Arkitektens ydelser
- Indsamling af dokumentation for at byggeriet overholder gældende planer og regler ift. bygningsreglement m.v.
- Nødvendige tegninger i PDF-format til brug for myndighedsbehandling.
- Indhentning af fuldmagt fra bygherre, udarbejdelse og indsendelse af ansøgning om byggetilladelse på bygherrens vegne.
Bygherrens pligter
- Bygherre ajourfører sit budget for øvrige udgifter.
- Skriftlig godkendelse af det af arkitekten udarbejdede materiale, herunder evt. dispensationsansøgninger.
- Bygherre indgår aftale med andre relevante rådgivere, medmindre andet er aftalt.
Dit afsnit går her
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Myndighedsprojekt indeholder bla.:
- Kontrol af krav og lovgivning
- Myndighedstegninger
- Dokumentation
- Beskrivelser
- Ansøgning og indhentning af byggetilladelse
Hovedprojektet
Arkitekten udarbejder nødvendige detailtegninger som giver overblik over projektet. Tegningerne er afpasset efter opgavens karakter og danner senere grundlag for indhentning af tilbud fra entreprenører. Der kan udføres relevante arbejdstegninger i evt. samarbejde med eller af ingeniør.
Arkitektens ydelser
- Materiale- og arbejdsbeskrivelser.
- Ajourføring af det økonomisk skøn.
- Hovedtegninger og detailtegninger i PDF-format bestående minimum af:
- Etageplan(er), skala 1:50 eller 1:100
- Facadetegninger, skala 1:100, hvis relevant
- Tværsnitstegning, skala 1:50
Bygherrens pligter
- Bygherren godkender skriftligt det udarbejdede hovedprojekt inden indhentning af tilbud fra entreprenører.
- Bygherren godkender det økonomiske skøn som udgangspunkt for tilbudsindhentning.
- Bygherren indgår aftale med andre relevante rådgivere, medmindre andet er aftalt.
- Bygherren tegner de nødvendige forsikringer fx all-risk forsikring og/eller byggeskadeforsikring.
Dit afsnit går her
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Hovedprojekt indeholder bla.:
- Kontrol af krav og lovgivning
- Færdige tegninger, oversigts-, bygningsdels- og detailtegninger
- Beskrivelser
- Udbudsmateriale
Udbud- og kontraktfasen
Arkitekten sender projektet i udbud, hvorefter de indkomne tilbud vurderes og den egnede entreprenør findes. Det er entreprenøren som prissætter udførelsen, og arkitekten har ikke ansvar for budget eller udbudsresultat.
Selvom entreprenørerne afgiver tilbud ud fra de samme tegninger og beskrivelser, så vil der være behov for at gennemgå og sammenligne de indkomne tilbud for at vurdere om de indeholder uklare forbehold eller uoverensstemmelser mellem projektmaterialet og det afgivne tilbud. I mange tilfælde er der også behov for forhandlinger med entreprenørerne og tilpasning af tilbuddet. Arkitekten yder alene teknisk rådgivning og ikke juridisk rådgivning i processen.
Arkitektens ydelser
- Arkitekten udarbejder udbudsgrundlag i PDF-format, som entreprenørerne kan afgive tilbud på grundlag af.
- Arkitekten foretager, på bygherres vegne, indhentning af tilbud fra 2-3 tilbud fra entreprenører.
- Arkitekten bistår ved gennemgang og sammenligning af tilbud fra entreprenører.
- Arkitekten undersøger for evt. uoverensstemmelser mellem projektmateriale og indkomne tilbud.
- Arkitekten forelægger forslag til valg af entreprenør til bygherre.
Forhandling og justering af tilbud med udvalgt entreprenør. - Arkitekten udarbejder udkast til entrepriseaftale
Bygherrens pligter
- Bygherren godkender valget af entreprenører, der skal inviteres til at afgive tilbud.
- Bygherren indgår aftale med valgte entreprenører. Den kontraktretslige gennemgang af de af arkitekten udarbejdede udkast til entrepriseaftale, accepter, udbudsgrundlag mv. påhviler bygherren. Arkitekten yder alene teknisk rådgivning og ikke juridisk rådgivning.
Byggefasen
I byggefasen kan arkitekten efter aftale udpeges som byggeleder og/eller fagtilsynsførende, mens byggeriet står på.
En byggeleder repræsenterer bygherren over for entreprenørerne med hensyn til arbejdets tilrettelæggelse og udførelse. Byggeledelsen er en særydelse og skal aftales mellem parterne. Fagtilsynet deltager i byggemøder og forestår den kvalitative og kvantitative kontrol på byggepladsen i form af stikprøvevis tilsyn.
Omfanget og antallet af fagtilsyn og byggemøder skal aftales konkret. Antallet af fagtilsyn og møder afhænger af den konkrete aftale, projektets størrelse, art og kompleksitet.
Arkitektens ydelser
- Fagtilsynet består af stikprøvevis kontrol af det af entreprenøren udførte arbejde. Omfang og antal af fagtilsyn skal aftales konkret og der skal udarbejdes en tilsynsplan.
- Deltagelse i byggemøder og udarbejdelse af byggemødenotat. Antallet af møder og omfanget af møderne skal aftales.
- Fagtilsynet forelægger og indstiller eventuelle ændringsarbejder til bygherrens godkendelse.
- Hvis der indtræder forsinkelse, som ikke skyldes arkitektens forhold, underretter arkitekten bygherre om situationen og redegør for de honorarmæssige konsekvenser af forsinkelsen.
- Deltagelse i afleveringsforretning og mangelgennemgang.
Bygherrens pligter
- Bygherren godkender eventuelle ændringsarbejder.
- Bygherren betaler entreprenørerne.
- Deltager i relevante møder og afleveringsforretning.
Økonomi
Ingen projekter er ens, og derfor kan prisen varierer afhængigt af de valgte ydelser i som bygherre ønsker.
Som vejledende indikator siger man at man kan forvente 10-15% af byggesummen til rådgiverhonorar. Dette vil selvfølgelig kunne variere afhængigt af projektets størrelse, kompleksitet og omfanget af valgte ydelser.
Hos tegnestuen femtileen har vi god erfaring og forståelse for at intet projekt er ens, og derfor ønsker vi at indgå i tæt dialog med jer som bygherre og sikre at I får de ydelser som I har brug for. Derfor indgår vi ikke samarbejder med jer som bygherre, uden at det økonomiske aspekt er afklaret og dette ofte i form af et fast tilbud eller et overslag.
Såfremt ovenstående ikke syntes at passe jer, eller det projekt i ønsker kan vi tilbyde vores rådgivning til 1125,- kr. pr. time.
Bygherrerådgivning
Hos tegnestuen femtileen tilbyder vi bygherrerådgivning til den professionelle erhvervs ejendomsinvester/udvikler samt til den private bygherre, det gør vi ud fra at tror vi på at et succesfuldt byggeri ligger i kvalitet, opmærksomhed på detaljerne og gennem klar og ærlig kommunikation.
Så hvad enten du står med et projekt som skal udvikles fra bunden, eller det er en eksisterende ejendom som skal udvikles eller omdannes til nye rammer & funktioner så kan vi være behjælpelige fra starten af ideerne til det færdige og leverede projekt.
Ønskes det ikke at vi er med i hele byggeprocessen, men kun i dele af den, så er vi selvfølgelig også behjælpelige med det.
Med os som bygherrerådgiver er vi bygherrens mand og varetager dine/jeres interesser.